Ett tips till SJ

Väldigt många människor är nog positiva till att åka tåg när de ska ut på en längre resa. Särskilt gäller detta ungdomar och pensionärer – för barnfamiljer kan det i stället vara bekvämt (och billigare) att stuva in alla familjemedlemmarna och bagage i familjens kombibil.

Men även om man är allmänt positiv har resenärerna en del krav och önskemål på tågbolagen, av vilka SJ är det ojämförligt största:

  • Tågen ska lämna stationen och komma fram till målet vid de tidpunkter som man har utlovat. Brister i detta är väl det vanligaste när man kritiserar SJ.
  • Det ska vara enkelt att köpa biljett. Och det är det väl – under förutsättning av att man använder dator. Men speciellt för pensionärer i Falun brister det en hel del, SJ är så vänliga att de ger oss 50% rabatt på ganska många avgångar – men då måste man köpa biljetten i en av deras resebutiker av vilka den närmaste finns i Boränge.
  • Inredningen ska vara bekväm – och där har jag inte hört någon klaga.
  • Det ska vara tyst i kupén, många anser det vara irriterande med medresenärer som högljutt pratat i mobiltelefoner.
  • Det ska vara säkert, dvs låg risk för olyckor. Denna punkt borde stå längst upp, men säkerheten är så god i det svenska järnvägssystemet att vi ofta glömmer bort hur bra det fungerar.

Själv vill jag passa på att här ge ett tips till SJ hur de ytterligare skulle kunna öka kundnöjdheten.

Som bilpassagerare föredrar de flesta att sitta i framsätet i stället för i baksätet. Dels för att det oftast är bättre plats för benen där men framför allt för att man där har fri sikt framåt. Sitter man i baksätet har man väldigt begränsad sikt framåt och att titta ut åt sidan brukar de flesta inte uppfatta som lika positivt som att se framåt. Det är svårare att ”hänga med”.

När man åker tåg kan man bara se åt sidan. Många anser att det är mer positivt att åka framlänges eftersom man då kan se lite snett framåt och blir ”förvarnad” om vad som kommer. Visserligen har man egentligen inget ”behov” av det, lokföraren sköter ju körandet, men ändå känns det trevligt.

Mitt förslag till SJ är att montera en framåtriktad kamera bredvid föraren längst fram i loket, så som man gör i TV-programmet På spåret, och visa vad kameran ”ser” på skärmar i vardera änden av respektive kupé. Då kan passagerarna se samma sak som lokföraren. Jag tror att detta skulle vara uppskattat. Inte för att man ”behöver” se det utan för att det skulle kännas trevligt.

Lämna en kommentar