Nu går det att anmäla sig

När SPF Falubygden arrangerar resor anges det alltid en första anmälningsdag. Avsikten är att alla medlemmar ska ha hunnit få och läsa det senaste numret av medlemsbladet SPF-Nytt och ha lika chans att anmäla sig till en attraktiv resa.

marsone

Det är tydligen fler researrangörer som agerar på likadant sätt. Organisationen Mars One skrev jag om i ett inlägg den 13 juni 2012. Så här skrev jag då:

Mars-one har ett annat upplägg (än NASA), de har ingen ambition att ta hem de som reser, de ska alltså emigrera till Mars och vara beredda att leva resten av sina liv där (hur långt det nu kan bli, det kan man undra). Detta menar man att man kan åstadkomma med nu befintlig teknik. Den första transporten av fyra emigranter avses genomföras 2023, de ska ha med sig utrustning i form av uppblåsbara bostäder och övrig nödvändigigheter inklusive mat. Tvår år senare ska ytterligare några emigranter skickas iväg och så vidare. Kanske man så småningom får en så stor koloni där så att man klarar av att arrangera en återfärd till jorden – men det är inget som projektet utlovar.

Allt avses alltså genomföras i privat regi och med privat finansiering. Att landsätta de fyra första människorna på Mars beräknar de ska kosta 6 miljarder US dollars, dvs 40 miljarder svenska kronor. Varifrån ska de få dessa pengar? Jo, genom TV-reklam. Människor som är intresserade av att delta i färden får anmäla sig och genomgå en flerårig träning och utbildning som kommer att sändas i TV. Varvid TV-tittarna succesivt får ”rösta bort” olika kandidater, så som vi numera är vana vid att det görs i diverse olika program som ”Lets dance” etc.

Nu har alltså första anmälningsdag passerat. Mellan den 22 april 12.00 och den 31 augusti är anmälningarna välkomna. (För säkerhets skull, med tanke på att tänkbara sökande ju kan befinna sig varsomhelst på jordklotet, angav de att 12.00 var angivet i ”EDT”, dvs sommartid på USA:s östkust).

När detta skrives (24 april 13.00 svensk sommartid) har närmare ett hundra anmälningar kommit in. Naturligtvis är de flesta från män i åldern 18 (minimiålder) till 30 år. Den äldste hittills är Carlo från Italien, han är 56 år.

Med tanke på att avsikten alltså är att de som blir uttagna ska leva ”resten av sitt liv” på Mars borde detta kanske vara något för SPF-medlemmarna – om det skulle gå på tok eller inte vara så mysigt på Mars har vi ju inte lika många år att ”förlora” som de som är yngre.

Vad säger du – ska du skicka in en ansökan? Du kan läsa mer om upplägget, träningen, färden och vistelsen på Mars här och här kan du se vilka som hittils har anmält sig, dvs dina presumtiva medresenärer.

Lämna en kommentar