Hur ger man bort en elefant?

Statschefer, dvs kungar och presidenter, brukar göra statsbesök i andra länder. Det är nog oftast strikt formella tillställningar. Det brukar hävdas av förespråkare för vår monarki att vår kungs besök i andra länder har stor betydelse för svenskt näringslivs export genom att han fungerar som ”dörröppnare”. Hur stor betydelse det verkligen har vet jag inte.

Vid sådana statsbesök hör det till (eller hörde till?) att man överlämnade en gåva till värden, dvs statschefen i det mottagande landet. Numera är det sannolikt ganska modesta gåvor, eller i varje fall ”praktiska” – vilket väl innebär att de enkelt kan ställas undan i ett förråd. Så var det inte förr.

1897 gjorde kungen av Siam, Chulalongkorn, en längre resa till Europa. Han ville inhämta idéer för landets modernisering. Han färdades med HMS Maha Chakri, ett modernt ångdrivet fartyg, och landsteg i Venedig.

Maha_Chakri

Därifrån reste han landvägen (fartyget behövde tydligen repareras på ett varv i Holland) och besökte Rom, Geneve, Wien och Warzawa. Där fick han låna den ryske tsarens skepp Poliarnia Zvesda och besökte Sankt Petersburg innan han anlände till Stockholm för att bland annat se Stockholmsutställningen detta år.

Efter diverse besök i Stockholm reste kung Chulalongkorn norrut till Sundsvall och med båt och tåg vidare till Sollefteå och Bispgården. Oscar II kunde inte följa med, detta skedde under unionstiden och han var kung över såväl Sverige som Norge varför han skulle till Trondheim för att fira 900-årsminnet av stadens grundande.

I Västernorrland lever minnet av kungens besök fortfarande kvar. Den väg, som kungen gick på när han skulle gå ombord på fartyget för återfärden, är döpt till Kung Chulalongkorns väg.

chulalongkorns_vag_jpg

Och inför 100-årsjubileet påbörjades 1997 byggandet av en thailändsk paviljong i Utanede.

20080719ChulalongkornPavilionIMG_6672-600

Naturligtvis skulle kung Chulalonkorn överlämna en gåva till sin svenska motsvarighet. Det blev en elefant till Skansens djurpark! Att frakta en elefant runt halva jordklotet kan tyckas besvärligt men inte omöjligt. Vid den tiden fanns ju redan Hagenbecks djurpark i Hamburg som hade importerat diverse olika exotiska djur. Sannolikt fraktades de med ångbåt. Vilket även nämns i Evert Taubes Möte i Monsunen:

Men det handlade nog inte bara om en enda elefant. Han hade ju varit i flera andra huvudstäder innan han kom till Stockholm. Vilka han därefter besökte vet jag inte men det är väl inte osannolikt att han besökte såväl Berlin, London som Paris. De andra statsöverhuvudena fick väl också gåvor, antagligen var sin elefant (möjligen med undantag för drottning Viktoria i London, hon hade väl ”egna” elefanter i sina kolonier och fick kanske något annat). Om Rysslands tsar skulle få en mindre betydande gåva än den svenska kungen skulle det nog utlösa en diplomatisk kris. Så det handlade kanske om 5-10 elefanter. Att stuva in så många elefanter på Maha Chakri var nog inte möjligt (även om de asiatiska elefanterna är mindre än de afrikanska), det var väl inget vanligt lastfartyg precis som kungen reste med. Dessutom låg det ju i Holland för reparation när kungen besökte de olika länderna.

Hur bar man sig åt vid överlämnandet? Hade man skickat elefanterna i förväg med ett vanligt lastfartyg? Eller kom de efteråt? Det skulle vara intressant att veta.

Hur som helst så fordrade en sådan gåva att Oscar II överlämnade en svarsgåva. Kungen frågade sin adjutant generalen Sven Lagerberg om lämpligt förslag.

(Generalen var frispråkig och brukade omtalas som Sven i helvete. Hans yngre bror, som också var militär, hade en gång i militärt sammanhang tilltalat honom med Sven i stället för det formella general Lagerberg (eller vilken grad han nu hade vid det tillfället). Varpå Lagerberg röt till: Sven – i helvete!)

Gåvan fick inte vara för futtig, men inte heller för värdefull, menade kungen. Generalen ska ha svarat: ”Ge honom Norge.”

elephant copy

PS 160829: Det svenska hovet säger de att de i sina arkiv- och bibliotekskataloger inte har funnit någon information om hur elefanten levererades.

Mats Hemström på Riksarkivet säger så här:

I Utrikesdepartementets arkiv, 1902 års dossier finns handlingar rörande statsbesöket. Dels i dossier ”Konungahuset, K, Presenter, 13, Utbyte av presenter med Siam” volym 144, dels i dossier ”Utländska furstehus och statschefer, Resor, F 10, Konungens och kronprinsens av Siam besök 1897-1913”, volym 188. Tyvärr kan jag inte finna någon dokumentation över huvud taget gällande elefanten i någon av volymerna.

Jag börjar bli alltmer övertygad om att hela historien med den överlämnade elefanten helt enkelt är en skröna. Som möjligen har sin enda grund i att alla lårar, som innehöll kungens bagage, på sidorna var prydda med en bild av en vit elefant!

I den här redogörelsen, som skildrar Kung Chulalongkorns resa till och i Sverige står det ingenting om överlämnandet av en elefant. I stället står det så här:

Den sista morgonen var inne. Den inleddes med att kung Chulalongkorn överlämnade ett svärd i gediget guld till Kung Oscar.

Och redan tidigare, vid besöket på Stockholmsutställningen, står det så här:

Vid besöket i ”järnrummet”, där kung Oscar II själv var ciceron, avslutades visningen med att kungen överlämnade ett tveeggat, guldpläterat svärd till kung Chulalongkorn.

Guldsvärd, pläterade eller gedigna, är ju faktiskt lite mer praktiska att ha med sig på en resa än en elefant. Men om detta är riktigt faller ju även historien med Sven i helvetes kommentar om Norge. Det tycker jag var lite synd.

Även om kung Chulalongkorns elefant nog är en skröna så är det däremot helt sant att Thailands nuvarande kung Bhumibol 2004 skänkte två elefanter till vår nuvarande kung. Elefanterna finns nu på Kolmården. På frågan hur leveransen gick till svarar Kolmårdens zoologiska chef Lovisa Häggström så här:

Du har helt rätt i att frakta en elefant inte är något man gör i en handvändning. I fallet där Kolmården tog emot två elefanter från Thailand gick det till så att djurvårdare från oss åkte ner (6 veckor) och lärde sig hur djuren sköttes i Thailand.

Därefter flög man de båda elefanthonorna till Sverige, där fick de stå i karantän i tre veckor för mul- och klövsjuka. Under hela transport- och karantänstiden har man kontroll på alla faktorer som kan påverka djuren, tex temperatur, störande ljud, säkerhet mm.

Innan transporten görs också flertalet tester för att vi inte ska ta med någon smittsam sjukdom till Sverige (framförallt TBC).  Planering av så stora transporter sker ofta under lång tid, hela planering, testtagning, tillstånd mm tar ofta upp mot ett år eller mer.

När elefanterna väl var i parken och på plats, hade vi en invigning tillsammans med det svenska kungaparet och delar av hovet från Thailand.

Spännande,.. idag är de två honorna här tillsammans med en tjur och en kalv som en av de två honorna har fött.

En reaktion till “Hur ger man bort en elefant?

Lämna en kommentar