Gardinbyte

Har du hört talas om kommunfixaren? Är man 67 år eller äldre och behöver hjälp med någon praktisk syssla i hemmet som att byta gardiner eller lampor, köra material till återvinningscentralen eller varför inte halkskydda mattor – då kan man ringa henne. För i Falun är det en ”hon”, Ann-Sofi Göras heter hon . I Falupodden har Jon Norberg följt henne under en dag. Klicka här och lyssna.

Av podden framgår att det allra vanligaste uppdraget är att byta gardiner. Och det är verkligen en ”samhällskonomiskt lönsam” verksamhet för kommunfixaren att utföra. Om en gammal person, som står på en stol för att byta gardiner, ramlar och bryter benet innebär det inte bara lidande för vederbörande utan stora kostnader för samhället.

Men det är nästan uteslutande kvinnor som ber om hjälpen. Beror det på att vi män är ”ungdomligare” och har bättre balans, funderade jag på. Eller är det så att vi tycker att det är genant att be om hjälp.

Men så kom jag på det rätta svaret. Män, som är ensamstående, byter inte gardiner vår och höst. De gardiner som hänger där får hänga där. Visst har jag rätt?

Lämna en kommentar